Ua En
language:

«Рукавичка» першою в Україні вилучила з продажу російські товари

З 1 лютого компанія «Львівхолод», що здійснює керування мережею магазинів «Рукавичка»,повністювиводить з продажу російські товари. Рішення було прийняте керівництвом компанії від початку бойкотного руху.

З моменту вторгнення російських військ в Україну «Рукавичка» однією з перших здійснила маркування продукції агресора у своїх магазинах. Та паралельно розпочала переговори із постачальниками щодо їх виведення. За цей час кількість найменувань російських товарів на полицях «Рукавички» скоротилася з 1057 до 150, а станом на початок лютого їх вивели повністю. Що спонукало керівництво до цього кроку та якими будуть його наслідки для компанії у розмові з президентом ТВК «Львівхолод» Богданом Козаком.

– Виведення з продажу російських товарів – це відмова від частини асортименту, який, можливо, мав у мережі свого покупця? Як це позначиться на прибутках компанії?

– Зараз Україна перебуває у стані неоголошеної війни з Росією, наші хлопці гинуть на передовійта ризикують власним життям під кулями ворожих снарядів. Тому відмова від російського асортименту закономірний крок не лише для мережі, але й кожного свідомого українського покупця. А щодо прибутків, то хочу сказати, що головне, щоб його не отримував російський агресор, адже ми і наші військові – це єдиний український фронт, тільки вони там, а ми – тут.

– Яким чином ви зможете виключити можливість потрапляння російських товарів на полицімагазинів?

– Впродовж кількох місяців ми провели ретельну ідентифікацію російських товарів по штрих-коду та відомостях, вказаних у сертифікатах відповідності, де міститься інформація про країну-виробника. Це означає, що з 1 лютого система просто не ідентифікуєцей товар та не дозволить його прийняти. Крім того, наші працівники отримали розпорядження в оперативному режимі відстежувати інформацію, вказану на упаковці. Адже трапляється, що російські товари маскують під чужий або навіть український штих-код. Тут потрібна постійна пильність і контроль добросовісності постачальника.

– Чи вже знайшли заміну російським товарам?

– Під час перемовин із постачальниками ми оприлюднили своє бажання – відмовитися від продажу російських товарів. Завдяки цій роботі, а також пошуку альтернативних товарів для заміни російського імпорту, компанія змогла замінити більшість виведених позицій. Це переважно товари всесвітньо відомих корпорацій, які вироблялися в Росії. А також товари, аналоги яким ми знайшли в українських та європейських виробників. Так російську хімію ми замінили українською, білоруською та польською. Крім того ми розуміємо, що не все може вдатися вже й відразу, а тому очікуємо допомоги від покупців щодо подальшого виявлення та вилучення торгових марок російського походження, замаскованих під товари з українським чи іноземним штрих-кодом.

– Відомо, що «Львівхолод» сьогодні є одним з найбільших роботодавців Львівської області, чи правильно, коли політичні фактори впливають на прийняття рішень у бізнесі та чи поділяють працівники політику керівництва компанії?

– Не так давно, 25 січня, на своєму засіданні РНБО для посилення тиску на Росію ухвалила рішення щодо обов’язкового застосування на території України санкцій, запроваджених країнами ЄС, Швейцарською конфедерацією, США та країнами Великої Сімки стосовно Російської Федерації та внесла свої пропозиції. Отже, ми бачимо санкції збоку країн ЄС, санкції з боку держави, тож і самі не повинні стояти на місці. Виведення з продажу російських товарів – це своєрідні санкції проти агресора з боку представників бізнесу. Зараз в компанії працює понад 2500 осіб. Кожен з них має сім’ю, родичів і друзів. Так чи інакше ці люди дотичні до тих, хто сьогодні на сході захищає наші землі від загарбників.
Більше того, у зоні військових дій перебувають понад 20 працівників компанії. Одна людина перебуває в полоні. Двоє втратили працівників вже своїх синів, одна працівниця – чоловіка. Тому є розуміння, що заборона продажу російських товарів на часі, бо послаблює позиції ворога, а отже посилює наші.

– Чи підтримають вас інші рітейлери?

– Важко сказати, але дуже на це сподіваюся і закликаю усіх членів Української торгової асоціації, яка об’єднує більшість торговельних мереж роздрібної торгівлі країни, проявити патріотизм та підтримати ініціативу щодо звільнення мереж від російських товарів.

Тетяна ПАРКАСЕВИЧ

© 2014 ТОВ ТВК "ЛЬВІВХОЛОД" | Всі права захищено.